De Hulpverleningszone Taxandria is een feit. Op 1 januari 2015 kreeg ze rechtspersoonljikheid en draagt ze de verantwoordelijkheid voor 470 personeelsleden, 11 kazernes, meer dan 100 brandweervoertuigen en een jaarbudget van meer dan 12 miljoen euro. Voor de gemeenten Turnhout, Arendonk, Ravels, Baarle-Hertog, Rijkevorsel, Merksplas, Kasterlee, Beerse, Vosselaar en Hoogstraten is dit een ingrijpend moment.

Hun gemeentelijke brandweerkorps dat soms maar dan 130 jaar bestond, heeft opgehouden te bestaan. De korpsen zijn definitief ingekanteld in de zonale structuur. De beschermde gemeenten Oud-Turnhout en Lille die zelf geen korps hadden, zitten voortaan op voet van gelijkheid mee aan tafel. Aan deze gigantische operatie is de afgelopen jaren en maanden vooral in de luwte zeer hard gewerkt.

Op de eerste Zoneraad verkozen de burgemeesters hun collega Ward Kennes tot voorzitter. Kristof Hendrickx (burgemeesters Arendonk) is aangeduid als ondervoorzitter. De dienstchef van Ravels Lt. Jos Dickens is aangesteld als waarnemend zonecommandant.

"Er ligt de volgende maanden nog enorm veel werk op de planken", zegt voorzitter Ward Kennes. De personeelsdienst en de financiële dienst van de zone moeten operationeel worden. Het opleidingsniveau wordt nog verhoogd. De procedure voor de selectie van een zonecommandant wordt heropgestart. Heel wat zonale procedures moeten op punt worden gesteld.

Er wordt gewerkt aan een zonale dispatching en samen met de politiezone Turnhout wordt een nieuw gebouw gezet. "Het is een loodzware maar tegelijk heel stimulerende uitdaging", aldus Ward Kennes. "Net alsof je een uit de kluiten gewassen KMO aan het oprichten bent".

Foto: de burgemeesters van de zone Taxandria op hun eerste vergadering van de nieuwe zone. In het midden vooraan Ward Kennes, aan zijn rechterhand ondervoorzitter Kristof Hendrickx. Tussen hen beide wnd. Zonecommandant Jos Dickens.